Multiscreening je problémem současnosti, shodují se Matějíček s Maněnou v KYBcastu

8. 8. 2024

Multitasking obvykle zvládá většina z nás. Ve větší i menší míře, mění se pouze náplň toho, co děláme. Posloucháme hudbu a zároveň si čteme, řídíme a voláme a podobně. V poslední době se ale rozmáhá taktéž digitální nešvar – například v podobě sledování televize a takzvaného scrollování na mobilu. A že jde o velký problém, potvrzuje i moderátor KYBcastu Pavel Matějíček, který zároveň pracuje jako etický hacker. On si však tuto neřest uvědomil a zatočil s ní.

„Můžu říct, že na sobě a manželce pociťuji multiscreening. Třeba když běží v televizi reklama, která nás nezajímá, jsme oba na mobilu,“ přiznává Václav Maněna, středoškolský učitel a IT expert. Jeho kolega etický hacker Pavel Matějíček souhlasí, že podobný problém trápí i jeho samotného. „Zrovna včera jsme s manželkou sledovali seriál, který mě ne úplně bavil, a koukal jsem u toho na mobil. Manželka mě na to konto začala ponoukat, proč nesleduju seriál, a skončili jsme u toho, že je to úplně neproduktivně strávený čas. Tak jsme seriál vypnuli a šli ven,“ říká Matějíček. 

Přiznává, že tento problém vnímá i u mládeže, což může demonstrovat například na svém synovi: „Dělá něco na tabletu a do toho pracuje na mobilu, zároveň mu ale hraje v televizi YouTube s videohrou, navíc stíhá odpovídat kamarádům na SMS zprávy a hrát hry na tabletu,“ žasne. Je tedy jasné, že zatímco dospělí se postupně naučili takzvaný multitasking, třeba v podobě řízení a volání, poslechu hudby a čtení a podobně, děti díky výraznému nástupu digitálních technologií zvládají takzvaný multiscreening. Přeloženo do češtiny to znamená, že zvládají vnímat a obsluhovat více digitálních obrazovek (zařízení).

Kontrolujte si čas u obrazovky a aplikací

Experti populárního podcastu ve speciální sérii KYBcast: Letní toulky kyberprostorem také radí, aby si lidé jednou za čas zkontrolovali čas u obrazovky. Zařízení s operačními systémy iOS a Android to nabízejí. Svým uživatelům poskytují podrobná data o tom, kolikrát vzali do ruky mobil, kolik upozornění jim z jaké aplikace přišlo, a také mají k dispozici statistiku, kolik času u jednotlivých aplikací lidé tráví. U některých aplikací je možné také nastavit maximální denní dobu, poté je aplikace nepřístupná.

„Každá aplikace s vámi soutěží o svoji pozornost, aby si ukradla trošku vašeho času, takže když se podíváte na soupis aplikací, vidíte tam, která vás otravuje nejvíc. To je ta, kterou byste měli upozadit nebo si u ní vypnout notifikace,“ míní Matějíček. Přidává i praktický tip: „Můžete přímo v telefonu nastavit, že například aplikace z kategorie sociálních sítí můžete používat hodinu denně a poté se aplikace jakoby zamaže a nepůjde otevřít nebo budete muset zadat například heslo.“

Autor: Tomáš Matoušek

Přehrajte si 10. epizodu 3. série KYBcastu


Související odkazy


Mobilní telefony ve školách a digitálně rozsekaná pozornost? Nebojme se dělat chyby, říká Jan Kršňák

IT experti z KYBcastu varují: Učitelé, dejte si pozor na neustálou dostupnost na WhatsAppu, i vy máte právo na volný čas

Jeden salát po měsíci ve fastfoodu vás nevytrhne, stejně je to s digitálním detoxem