Hlavně nikdy nepředpokládejte, komentují s úsměvem příběhy posluchačů autoři KYBcastu na konci letní série

29. 8. 2024

Šestý díl speciální série a konec. Autoři podcastu KYBcast: Letní toulky kyberprostorem mají za sebou poslední natáčení prázdninového dílu, přičemž závěr patřil letním historkám vás, našich posluchačů. Vaše příběhy doplnili Václav Maněna s Pavlem Matějíčkem o své zážitky. A jak říkají: „Nikdy nepředpokládejte.“

„Kdysi jsem dělal na technické podpoře. První věc, kterou jsem učil všechny nováčky, byla, aby nikdy nic nepředpokládali,“ začíná své vyprávění etický hacker Pavel Matějíček. Vypráví, že slovo předpokládat zkrátka bylo u nich na pracovišti na black listu. „Člověk se ve svém předpokladu většinou zmýlil,“ vysvětluje svůj krok Matějíček a následně se s posluchači podělil o historku, jak si „úspěšně“ postavil počítač, který se mu pravidelně po hodině vypínal. O svůj vtipný příběh se podělil poté, co jedna z posluchaček popsala své trápení s ovládáním parametrů při tvorbě hudby. 

Středoškolský učitel Václav Maněna se zase na základě prožitku jiného z posluchačů zamýšlel nad tím, zda lidé až příliš nespoléhají na digitální technologie. „Možná by nám pomohlo mít papírový seznam s kontrolou věcí. Na druhou stranu se mi na dané historce líbí, jak si s tím kluci poradili,“ usmál se.

Mobil dá vědět rodině místo vás

Jeden z posluchačů se s autory KYBcastu podělil o zážitek, kdy mu chytrý telefon nabídl možnost, že za něj dá vědět jeho matce, že dorazil v pořádku do cíle. „Tohle je super fičura!“ získala si funkce ihned pozornost Matějíčka, který přiznal, že něco podobného používá na svém mobilu již delší dobu. Před časem to totiž začala nabízet jedna z mobilních navigací.

O co se s Matějíčkem a Maněnou podělili posluchači nebo jak jejich zážitky okomentovali autoři populárního podcastu? To a mnohem více zjistíte v závěrečném díle Letních toulek kyberprostorem. Děkujeme vám za přízeň i v tropickém čase a v září se na vás těšíme u klasické série KYBcastu. Pokračujeme opět 9. září, a pokud pro nás máte námět na díl nebo by vás zajímalo něco k digitalizaci, umělé inteligenci či čemukoliv dalšímu, ozvěte se nám na e-mailové adrese kybcast@npi.cz. Rádi o tom promluvíme v některém z následujících dílů.

Autor: Tomáš Matoušek

Přehrajte si 12. epizodu 3. série KYBcastu:


Související odkazy


Nemáme čas říkat, že jsme použili funkci vyhledávání, a tak googlíme, vysvětluje Běžící češtinář v KYBcastu anglicismy

Prezident Pavel přijímal úplatky, napsala AI. „Stačilo jí k tomu jednoduché zadání,“ varuje odborník

Prozatím jsou levní, ale časem ovládnou trh, varují před Temu experti KYBcastu