Nemáme čas říkat, že jsme použili funkci vyhledávání, a tak googlíme, vysvětluje Běžící češtinář v KYBcastu anglicismy

24. 7. 2024

Svět zrychluje, na nic pořádně nemáme čas. Není proto divu, že tento životní styl doléhá i na mládež, která se snaží držet krok s dobou, a tak přejímá slovíčka z angličtiny, pomocí nichž vyjádří pocity nebo situace daleko rychleji. Na tento trend se s IT odborníky Václavem Maněnou a Pavlem Matějíčkem v devátém díle třetí série KYBcastu zaměřil Běžící češtinář – učitel, popularizátor češtiny a korektor Jarmil Vepřek.

Léto je každoročně obdobím, kdy spolu rodiče a děti tráví nejvíce času. Ať už na cestách, nebo přímo na dovolených. Na povrch tak mohou vyplavat během roku dobře schované skutečnosti. O prázdninách tak například rodiče mohou zjistit, že svým dětem vůbec nerozumí, přestože pravděpodobně používají jako komunikační jazyk také češtinu. Proto se Václav Maněna s Pavlem Matějíčkem, autoři populárně naučného podcastu, rozhodli do letní série KYBcast: Letní toulky kyberprostorem zařadit i díl o dešifrování jazyka mládeže.

„Slovník mladých lidí je ovlivněný angličtinou a internetem. Tyto zdroje dominují a je to hlavně nevyhnutelné, protože je čeština s angličtinou v daleko větším kontaktu, než bývala. Angličtina je zkrátka všude. Mladí sledují i videa, která jsou v angličtině, nelze proto ovlivnit, aby jejich mluva nebyla tímto jazykem ovlivněna,“ vysvětluje Jarmil Vepřek, známější pod pseudonymem Běžící češtinář, který patří mezi přední popularizátory češtiny v naší zemi. A kromě popularizace a výuky češtiny se věnuje taktéž korekturám. 

Fráze googlit v Česku zlidověla

V obsáhlém rozhovoru, ve kterém moderátorská dvojice M+M (neboli Matějíček a Maněna) zabrousila s Běžícím češtinářem i k tématu maturity z češtiny, audioknihám a dalšímu, se Vepřek k velké radosti Maněny nevyvaroval fráze „něco si vygooglit“. „Mně se líbilo, jak nyní češtinář naprosto přirozeně použil slovo googlit. To je krásný příklad toho, jak se čeština obohacuje výrazy z angličtiny. Tento výraz mi přijde vtipný, je hravý,“ glosoval ihned Maněna. Svého kolegu – zkušeného češtináře – středoškolský pedagog Maněna ale nerozhodil.

„No jasně. Kdybychom říkali, že jsme úspěšně použili funkci vyhledávání v prohlížeči Google, bude to moc pěkné, ale na to nemáme čas,“ culil se Běžící češtinář. A etický hacker Matějíček si přisadil: „Přiznám se, že jsem Google hater, takže já se vyloženě snažím používat spojení ‚zkusit vyhledat‘.“

Chcete vědět, co znamenají výrazy jako banger, cringe, fr, chábr nebo crush, abyste pronikli do tajů řeči svých dětí a rozuměli i „tajným“ kódům, které vysílají mezi vrstevníky? Pusťte si nejnovější KYBcast! A nezapomeňte, že se stále můžete zapojit do vytváření posledního letního dílu, když autorům nasdílíte své letní zážitky. Překvapilo vás některé ze slovíček mladých? Rozluštili jste šifru svých dětí nebo vás na rušné křižovatce zradila navigace a museli jste narychlo lovit z kastlíku spolujezdce papírovou mapu z přelomu tisíciletí, kde daná ulice ani není ještě zanesena? Podělte se s námi! Své krátké textové nebo audio popisy vtipných situací můžete posílat na adresu kybcast@npi.cz

Autor: Tomáš Matoušek

Přehrajte si 9. díl 3. série KYBcastu:


Související odkazy


Kufr do auta, digi technologie do kapsy a slovník češtiny pro rodiče. KYBcast spustil letní sérii

Generace Z umí technologie používat, ale nerozumí jim, říkají autoři KYBcastu

Konflikty v kyberprostoru jsou součástí digitální socializace, říká Jan Kršňák