Zábavné digitální hrátky do výuky – vytvořte si své virtuální muzeum, zkoumejte mozek v rozšířené realitě a další nápady

17. 1. 2024

U kulatého stolu se pravidelně scházíme s pedagogy a vzájemně se obohacujeme o zajímavé nápady a zkušenosti. Tentokrát jsme se zabývali tématem digihrátek a podívali jsme se na to, jak do běžné výuky zapojit digitální technologie. 

Generace dětí, která aktuálně navštěvuje základní školy, vyrůstá do společnosti plné digitálních technologií. Někteří žáci je sami aktivně prozkoumávají, jiní se k tomu nechávají inspirovat skrze své kamarády nebo učitele. Využití technologií může zpestřit výuku, ale také významně pomáhat rozvíjet žáky v mnoha směrech včetně vzájemné spolupráce. Digitálních hraček, aplikací či programů existuje nepřeberné množství. Vybrat ty vhodné pro svůj vyučovaný předmět či konkrétní třídu může být obtížné, a to zvláště v případech, kdy se necítíme být příliš technologicky zdatní. Někdy se věci zdají být složitější, než skutečně jsou. Neváhejte a nechte se inspirovat jednoduchými nápady se všestrannými možnostmi využití. Zasedněte s námi ke kulatému stolu, tentokrát věnovanému tématu digihrátky. 

Pojem digihrátky může zahrnovat jakékoliv hraní ve spojitosti s digitálními technologiemi. Ať už to jsou aplikace, programy, elektronika nebo hry. Mezi populární digitální zábavu zcela nepochybně patří počítačové hry. Lze propojit hraní těchto her se školní výukou? 

„Nebojte se zařadit historickou počítačovou hru do výuky dějepisu. Nejdete tam nějakého odborníka a zároveň se můžeme pobavit, proč ve hře Středověk nenarazíme na černošského rytíře. A propojíme tu výuku s tím, co oni umí, a kolikrát zjistíme, a to mi potvrzují i kolegové na seminářích, že najdeme opravdu skrytý talent,“ říká Markéta Emmer Illová, učitelka českého jazyka, občanské výchovy, dějepisu a informatiky ze ZŠ Velké Opatovice.

Vlastní muzeum českých malířů 

Jeden z nápadů, o které se s námi podělila paní učitelka a zástupkyně ZŠ a MŠ dr. E. Beneše Petra Boháčková, zahrnuje tvorbu vlastního virtuálního muzea. Společně se svými žáky vytvořila projekt týkající se českých malířů. Děti se snažily obrazy různými technikami reprodukovat – například tvořily koláže, kreslily je vodovými barvami, pastelkami nebo kombinovaly různé možnosti tvorby. Obrázky poté společně propojily v rozšířené realitě s předlohami a vystavily je ve virtuálním muzeu prostřednictvím aplikace Halo AR. Výslednou práci pak žáci následně prezentovali zahraniční škole, se kterou spolupracují. 

Tento způsob práce na tvorbě vlastního muzea lze využít i v jiných předmětech, třeba ve fyzice k prezentaci nějakého konkrétního vynálezce. Nemusí se vždy jednat pouze o obrázky, vystavovat tam můžete i krátké audiovizuální nahrávky. S těmi se pojí i další aktivita, kterou nám představí paní učitelka českého a německého jazyka Veronika Korbelová ze ZŠ a gymnázia Nový Porg v Praze. 

Stáhněte si Halo AR

Android (Google Play)
iOS (App Store)

Jak vypadá běžný den Barta Simpsona? 

S natáčením videí na chytrý mobilní telefon má zkušenost téměř každý žák. Nápadem na propojení zábavy, kreativity a německého jazyka může být právě tvorba takového krátkého videa. Školáci si vybrali nějaké postavy nebo své domácí mazlíčky a měli za úkol zaznamenat, jak tráví svůj běžný den. To vše je třeba doplnit mluveným slovem nebo textem, samozřejmě v němčině. Je třeba mít nápad, sepsat si scénář, vymyslet a natočit záběry, namluvit to, zpracovat a nasdílet. Mnohdy vznikají vtipná videa a tato aktivita je mezi žáky oblíbená. 

„Doporučuji do hodin nechat studenty točit videa. Nestojí je to tolik času, není s tím takový problém, vytvoří to pěknou atmosféru a dá se s tím ještě dále pracovat,“ komentuje svou aktivitu Veronika Korbelová. 

K práci využívají veřejně dostupný a bezplatný program CapCut, ve kterém se dá video velice snadno editovat, stříhat, spojovat sekvence a tak podobně. To vše zvládnou přímo ve svém mobilním telefonu a výsledek si mohou uložit, případně odeslat či sdílet vyučujícímu. Rozhraní aplikace je snadné, intuitivní a děti s ním zpravidla nemají problémy. 

Radost z učení díky digitálním hračkám 

U kulatého stolu se nápady nešetří. Představíme si chytrou kostku Merge Cube, díky které můžete významně obohatit své zážitky z poznávání s rozšířenou realitou a takto třeba prozkoumáte lidský mozek ze všech možných úhlů. Nahlédneme na společnou hru pro celou třídu, kde si žáci napíší anglické věty a ty se následně rozhodí mezi spolužáky, přičemž má pak každý za úkol tu větu nakreslit. A co třeba oživení testů pomocí QR kódů? Nechte se inspirovat a objevte možnosti, jak do vaší výuky zapojit digitální technologie. Ke kulatému stolu si můžete pomyslně přisednout na našem YouTube kanále prostřednictvím videa.

Připravila: Anna Hynešová 

Užitečné odkazy k jednotlivým aktivitám:

Merge Cube
https://mergeedu.com/?cr=1347
https://mergeedu.com/miniverse
https://o2chytraskola.cz/clanky/technologie-ve-vzdelavani/rozsirena-realita-ar/merge-cube
odkaz na video: https://youtu.be/Lzb7P6yjoHU
O2 Chytrá škola: https://o2chytraskola.cz/
Digidoupě UPOL: https://www.digidoupe.upol.cz/

dokreslovací QR kód
https://mal-den-code.de/

Mystery hangout – aktivita na spolupráce škol
https://meet.jit.si/

Halo AR  – Výstava v muzeu
odkaz na aplikaci iOS – https://apps.apple.com/cz/app/halo-ar-3d-creator-scanner/id1534359793?l=cs
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.lightup.lens&pli=1
odkaz na článek – https://dejtemipevnybod.cz/2021/10/halooooo-haloooo-tady-halo-ar/

Gartic phone – party hra
odkaz na aplikaci – https://garticphone.com/cs
odkaz na článek – https://dejtemipevnybod.cz/2021/05/je-libo-party-hru-do-vyuky/     

Možnosti využití nástroje Canva: články na portálu RVP.cz 
https://clanky.rvp.cz/clanek/c/O/23449/meine-familie-a1.html
https://clanky.rvp.cz/clanek/c/J/23509/vytvarime-instagramovy-profil.html
https://clanky.rvp.cz/clanek/23512/MEINE-REISE-ANEB-VYTVARIME-PLAKAT.html
https://clanky.rvp.cz/clanek/23554/PREDSTAVOVANI-SICH-VORSTELLEN.html

Kapwing – aplikace na tvorbu videí
https://clanky.rvp.cz/clanek/c/G/23513/kapwing-v-hodinach-nemciny-aneb-vytvarime-video-a-ucime-se-nova-slovicka.html
Ukázky žákovských videí k opakování slovní zásoby na téma denní aktivity
– Bart Simpson: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1p7mzpsh4uEqU1JIDWOpRkimLFYF980Ir
– Miss Rat: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1p7mzpsh4uEqU1JIDWOpRkimLFYF980Ir

HOMESTYLER – aplikace k procvičování slovní zásoby na téma bydlení:
https://clanky.rvp.cz/clanek/23552/MEINE-WOHNUNG-BYDLENI.html

Strange Garden:
https://strange.garden/

Mentimeter:
https://www.mentimeter.com/