Radost z vytváření vlastní hudby ze zvuků kolem nás díky technologiím

před 7 měsíci

Výtvarné umění zachytíme na plátno, ale pro zachycení hudby je potřeba technologií. Zajímavé tipy na zpestření poznávání světa zvuků a hudby si pro nás připravila lektorka a umělkyně Baruš Jeřábková.

Digitální technologie ovlivnily v mnohém svět, a to i ten hudební. Jedním z největších přínosů je bezesporu možnost hudbu zaznamenávat a libovolně reprodukovat. Téměř každý z nás máme v kapse mobilní přístroj, mezi jehož funkce mimo jiné patří i záznam zvuku. Tyto myšlenkové pochody mohou vést pedagogy k nejrůznějším nápadům, jak toho využít pro oživení nebo rozšíření běžné výuky hudební výchovy. O své zkušenosti a tipy do výuky se s posluchači podcastu Škola DIGI IN podělila lektorka a umělkyně Baruš Jeřábková.

Tvořit hudbu může každý, i když neumí na nic hrát 

Mezi nápady, jak zpestřit výuku a motivovat žáky k vlastní hudební tvorbě, může patřit třeba mobilní aplikace Koala Sampler. Ta umožňuje zaznamenávat různé zvuky, kombinovat je a tvořit z nich vlastní koláže. Uživatelsky je jednoduchá a dá se v ní jak hrát, tak i vytvářet seriózní hudbu. Podle zkušeností lektorky v žácích probouzí zvědavost a chuť objevovat, stimuluje je ke zpěvu a k vlastním kompozicím. 

Spojení hudby a přírody v umělecký zážitek 

Poznávání zvuků a hudební tvorbu můžeme přesunout i do přírody. Z různých materiálů a přírodnin lze vytvořit pestrou paletu zvuků. Za pomoci metronomu, který si pustíme do sluchátek, se můžeme pustit do nahrávání videa – například ťukání na ulitu. Tyto nahrávky pak můžete zpracovat a vytvořit jedinečné umělecké a audiovizuální koláže.

V našem podcastu se dozvíte nejen další tipy do výuky, ale také třeba to, proč je nám nepříjemné slyšet sami sebe v nahrávce a jak se tohoto ostychu zbavit. Stačí navštívit náš YouTube kanál a naladit se na ty správné digitální vlny s podcastem Škola DIGI IN.

Sledujte celý 21. díl na Youtube: